wtorek, 17 maja 2011

Batonik jak kokaina

Często poruszam na blogu tematy takie jak zaburzenia odżywiania czy wpływ zdrowej i racjonalnej diety na organizm i samopoczucie. Tym bardziej zaciekawiło mnie badanie nad wpływem słodyczy na nasze reakcje opublikowane w "Archives of General Psychiatry".

Wykazało ono, że na sam widok łakoci u uczestniczek badania zauważono uaktywnienie się kory przedniej części zakrętu obręczy i przyśrodkowej kory oczodołowej, czyli rejonów mózgu, które aktywują się u osób uzależnionych na widok narkotyku.

Próba, na której przeprowadzono badanie nie była zbyt duża (eksperyment objął 48 kobiet), jednak pomimo tego, jest to ciekawa obserwacja, która być może w przyszłości ułatwi bardziej szczegółowe poznanie mechanizmów dotyczących uzależnienia od jedzenia. Pozwala ona także na zauważenie, jak trudne jest utrzymanie zdrowej diety i powstrzymanie się od kupna chociażby czekolady przy zalewie informacji reklamujących słodycze.



* Źródło: PAP

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz