Miłośnicy warzyw, owoców, soków oraz produktów
mlecznych są znacznie mniej narażeni na choroby nowotworowe. To wykazują badania naukowców z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
w Olsztynie udostępnione PAP. Główna autorka badań, prof. Lidia Wądołowska z Wydziału Nauki o Żywności twierdzi, że tego rodzaju dieta
nawet o 60 proc. zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet lub raka płuc u
mężczyzn. Wskazują na to obserwacje przeprowadzono na grupie 217 osób, w
tym 122 kobiet i 95 mężczyzn w wieku 23-80 lat.
Zaobserwowano, że rak piersi u kobiet lub rak płuc u mężczyzn
występował zaledwie u 26 proc. badanych, którzy spożywali najwięcej
więcej warzyw, owoców, soków oraz produktów mlecznych. Prawie dwa razy
więcej tych nowotworów (47 proc.) stwierdzono u osób, które z kolei
rzadko spożywały tego rodzaju produkty. Ostatecznie olsztyńscy naukowcy wyliczyli, że dieta
„mleczno-owocowo-warzywna” zmniejsza szanse wystąpienia raka piersi u
kobiet lub raka płuc u mężczyzn o 60 proc.
Naukowcy podkreślają korzystny wpływ antyoksydantów (zmiataczy wolnych rodników, wpływających na reprodukcję zdrowych komórek) znajdujących się w
warzywach i owocach oraz w sokach.
Dzięki zawartości błonnika cukry, które wraz z owocami i warzywami – w
tym sokami – trafiają do organizmu, wolniej podnoszą poziom glukozy we
krwi. W efekcie - jak wyjaśnia profesor - nie dochodzi do
ogólnoustrojowych zaburzeń metabolizmu glukozy i przewlekłego stanu
zapalnego, który inicjuje chorobę nowotworową.
źródło: PAP - Nauka w Polsce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz